Uncategorized

Wat is Lightning Network en hoe het werkt

Toen Bitcoin in 2008 voor het eerst werd voorgesteld door Satoshi Nakamoto, bevatte de allereerste openbare opmerking over het systeem van James A. Donald de volgende regel: “zoals ik uw voorstel begrijp, lijkt het niet op te schalen naar de vereiste grootte”. Tien jaar later is schaalbaarheid nog steeds het grootste probleem voor Bitcoin en andere ervaren cryptocurrency-systemen.

Wat betekent schaalbaarheid precies? Welnu, Bitcoin heeft tijdens zijn bestaan ​​slechts ongeveer 7 transacties per seconde kunnen verwerken. Hoewel dit in het begin al genoeg was, is het systeem al enkele jaren overbelast. Als gevolg hiervan hebben transacties veel tijd nodig om te verwerken en zijn transactiekosten buitensporig.

Wil Bitcoin ooit een volwaardig alternatief worden voor de huidige betalingssystemen, dan zal het uiteraard met hen moeten kunnen concurreren. Vanaf nu is het niet eens in de buurt. Om de omvang van de situatie te begrijpen, vergelijkt u simpelweg de minuscule 7 transacties per seconde van Bitcoin met het gemiddelde van Visa van 24.000 en de piekcapaciteit van ongeveer 50.000 transacties per seconde.

In de loop der jaren heeft de Bitcoin-gemeenschap verschillende voorstellen gedaan om de schaalbaarheid van Bitcoin te verbeteren, maar een algehele klinkende consensus moet nog worden bereikt. Daarom hebben we momenteel verschillende Bitcoin-achtige netwerken die zich vertakken van de originele. Er wordt echter momenteel één voorgestelde oplossing getest die misschien wel werkt. Het heet het Lightning Network.

Wat is het Lightning Network?

Op een bepaald moment in de geschiedenis was het verzenden van een telegram de snelste en meest efficiënte manier van communicatie over lange afstand. Om dit te doen, moest u naar uw lokale postkantoor gaan, een formulier invullen en uw bericht betalen op basis van het aantal letters dat het bevatte. Vervolgens zou het bericht naar het dichtstbijzijnde telegraafkantoor worden gestuurd voor verzending naar het verre einde. Een postbode zou het telegram dan op zijn bestemming afleveren.

Kortom, er waren veel mensen betrokken bij het verzenden van een eenvoudig kort bericht en je moest er behoorlijk wat geld voor betalen. Dat is zo ongeveer de huidige staat van het Bitcoin-netwerk. In deze analogie is het Lightning-netwerk in wezen alsof je een persoon hebt waarmee je wilt praten via snelkiezen: je hoeft alleen maar op ‘1’ te drukken en de telefoon van je vriend gaat al over.

Simpel gezegd, het idee achter het Bitcoin Lightning Network klonk misschien zoiets als dit: we hoeven echt niet elke transactie op de blockchain bij te houden.

In plaats daarvan voegt het Lightning Network een nieuwe laag toe aan de blockchain van Bitcoin en kunnen gebruikers betalingskanalen creëren tussen twee partijen op die extra laag. Deze kanalen kunnen zo lang bestaan ​​als nodig is, en omdat ze tussen twee personen zijn opgezet, zullen de transacties bijna onmiddellijk plaatsvinden en zullen de kosten extreem laag of zelfs onbestaande zijn.

Hoe werkt het?

Ga Danny en Jon binnen. Ze werken misschien samen, ze kunnen familie zijn of een stel, het punt is dat ze vrij vaak, snel en tegen minimale kosten geld naar elkaar moeten sturen. Zo hebben ze een kanaal opgezet op het Lightning Network.

Ten eerste moeten ze een mulitisignature-portemonnee maken, een portemonnee waartoe ze allebei toegang hebben met hun respectieve privésleutels. Vervolgens storten ze allebei een bepaald bedrag aan Bitcoin – bijvoorbeeld 3 BTC elk – in die portemonnee. Vanaf dat moment kunnen ze onbeperkte transacties tussen hen beiden uitvoeren. Deze transacties zijn in wezen herverdelingen van de fondsen die zijn opgeslagen in de gedeelde portemonnee. Als Danny bijvoorbeeld 1 BTC naar Jon wil sturen, moet ze het eigendomsrecht van dat bedrag aan hem overdragen. Vervolgens gebruiken ze beiden hun privésleutels om te tekenen voor een bijgewerkte balans.

De feitelijke verdeling van fondsen vindt plaats wanneer het kanaal wordt gesloten. Het algoritme gebruikt de meest recentelijk ondertekende balans om te bepalen wie wat krijgt. Als Danny en Jon zouden besluiten om het kanaal na die ene transactie te sluiten, krijgt Danny 2 BTC en Jon 4 BTC.

Pas nadat het kanaal is gesloten, wordt de informatie over het begin- en eindsaldo uitgezonden naar de Bitcoin-blockchain. De manier waarop het Lightning-netwerk werkt, is dat het gebruikers in staat stelt om tal van transacties buiten de belangrijkste blockchain uit te voeren en ze vervolgens als één op te nemen.

Het meest opwindende hier is dat als de technologie eenmaal algemeen is toegepast, je niet per se een speciaal kanaal hoeft op te zetten om geld naar een bepaalde persoon te sturen. In plaats daarvan kun je de betaling naar iemand sturen via kanalen met mensen waarmee je al verbonden bent. Het systeem zoekt automatisch de kortste route.

Dit is hoe het Lightning Network uiteindelijk een antwoord zou kunnen geven op het eindeloze debat over het kopen van een kopje koffie voor Bitcoins. Zo te zien werkt het misschien via het netwerk van Lightning-kanalen, omdat het een aankoop van bijna een instantie is die geen kosten met zich meebrengt.

Veiligheid. Het is echter vermeldenswaard dat het concept van het Lightning-netwerk betekent dat het systeem bovenop de blockchain zal werken, maar de beveiliging niet echt achter zich zal hebben. Het is dus zeer waarschijnlijk dat het voornamelijk zal worden gebruikt voor kleine of zelfs relatief microscopische transacties. Grotere overdrachten die gedecentraliseerde beveiliging vereisen, zullen hoogstwaarschijnlijk nog steeds op de oorspronkelijke laag plaatsvinden.

Ten slotte is een ander fascinerend kenmerk van het Lightning Network dat momenteel wordt getest, cross-chain atomaire swaps, dat zijn overdrachten van tokens tussen verschillende blockchains. Simpel gezegd, het is een manier om een ​​bepaalde cryptocurrency om te wisselen naar een andere zonder cryptocurrency-uitwisselingen te gebruiken.

Uiteindelijk kan deze technologie onveilige, gecentraliseerde cryptocurrency-uitwisselingen en het gedoe met de handel erop verouderd maken. De eerste test van het uitwisselen van tokens tussen de Bitcoin en Litecoin test blockchains is al een succes gebleken .

Wie heeft het ontwikkeld?

Lightning Network werd voor het eerst beschreven in een white paper van Joseph Poon en Thaddeus Dryja in 2015 – de huidige versie van de white paper kan worden gevonden hier . Er zijn momenteel drie teams die samen het grootste deel van het werk aan de ontwikkeling van het Lightning Network uitvoeren: Blockstream, Lightning Labs en ACINQ, met input van andere leden van de Bitcoin-gemeenschap.

Elk van de bovengenoemde startups werkt aan hun eigen implementatie van het Lightning Network Protocol, geschreven in verschillende programmeertalen.

Bovendien zijn er momenteel andere implementaties in ontwikkeling. Ten slotte is het belangrijk te vermelden dat de recente tests hebben bewezen dat de drie belangrijkste implementaties volledig interoperabel zijn, wat betekent dat ze naadloos met elkaar kunnen samenwerken.

Waar, wanneer en waarom wordt het gebruikt?

Het lijkt erop dat de cryptocurrency-gemeenschap reikhalzend uitkijkt naar de lancering van het Lightning Network. Oorspronkelijk was het speciaal ontworpen voor Bitcoin, maar de technologie wordt momenteel ontwikkeld voor een reeks andere cryptocurrencies, zoals Stellar, Litecoin, Zcash, Ether en Ripple.

Echte Bitcoin is eigenlijk al verzonden en bijna altijd ontvangen met behulp van de implementaties van Blockstream, Lightning Labs en ACINQ, wat bewijst dat ze alle drie interoperabel zijn. Bovendien is de eerste versie van de bliksemspecificaties met de regels van het netwerk gepubliceerd.

Die specificaties zijn een enorme stap voorwaarts voor het netwerk, omdat ze kunnen worden gebruikt door ontwikkelaars van applicaties en de implementatie van het Lightning Network in andere programmeertalen.

Het netwerk staat echter nog in de kinderschoenen. Vooralsnog is er geen software waarmee echte informele gebruikers van het netwerk transacties kunnen doen. Bovendien zitten de huidige implementaties nog steeds behoorlijk met fouten. Lightning Network-ontwikkelaars hebben er bij gebruikers op aangedrongen om meer te weten te komen over het netwerk met behulp van het testnet van Bitcoin en geen echt geld te sturen.

De ontwikkelaars adviseren gebruikers ook om geduldig te blijven, omdat de netwerkcode erg complex is en rigoureuze tests vereist. Om volledig te worden overgenomen door de Bitcoin-gemeenschap, moet het Lightning Network bewijzen dat het veilig en bruikbaar is. Met dat en vele andere factoren in gedachten, voorspellen experts dat een volledig werkend Lightning Network enkele maanden tot een paar jaar verwijderd kan zijn.

Wat betreft de reden waarom het netwerk wordt gebruikt, is het antwoord simpel: schaalbaarheid. Als het netwerk daadwerkelijk een oplossing biedt voor het belangrijkste probleem van Bitcoin, zal het hoogstwaarschijnlijk worden overgenomen door andere cryptocurrencies.

Als dat gebeurt, is er een mogelijkheid dat de cross-chain atomic swap-technologie verder wordt ontwikkeld, wat een eerste stap is in de richting van het bouwen van echt gedecentraliseerde cryptocurrency-uitwisselingen.

Voordelen

Zoals eerder vermeld, zet het Lightning Network alleen zijn allereerste stappen. Het is nog steeds erg in ontwikkeling en of het echt zal werken zoals de ontwikkelaars zich voorstellen, valt nog te bezien. Als dit het geval is, volgen hier enkele van de belangrijkste voordelen van het Lightning Network waarvan u kunt profiteren:

Transactiesnelheid. Zodra het netwerk live is, hoeft u niet te wachten op verschillende bevestigingen van elke transactie die u probeert uit te voeren. De transacties zullen bijna onmiddellijk plaatsvinden, ongeacht hoe druk het netwerk is. Als dit gebeurt, zal de markt voor cryptocurrency enorme stappen zetten om te kunnen concurreren met traditionele betalingssystemen zoals Visa, MasterCard en PayPal.

Transactiekosten. Omdat de transacties daadwerkelijk plaatsvinden binnen de Lightning Network-kanalen en buiten de blockchain, hoeft u alleen de kleinste kosten te betalen, als die er al zijn. Dit is een van de belangrijkste voordelen van het Lightning Network, omdat Bitcoin hierdoor volledig kan worden gebruikt als betaalmiddel in winkels, cafés, bars enzovoort.

Schaalbaarheid. Het Lightning Network zou de transacties per seconde van Bitcoin en andere cryptocurrencies naar een ongekende hoogte van minstens 1 miljoen transacties per seconde kunnen brengen.

Cross-chain atomaire swaps. De eerste tests van cross-blockchain-transacties werkten, en dit is allemaal erg spannend. Zolang de twee blockchains dezelfde cryptografische hashfunctie delen (en de meeste belangrijke), kunnen de gebruikers geld van de ene keten naar de andere sturen zonder dat ze een externe tussenpersoon, zoals een uitwisseling, hoeven te vertrouwen. Deze technologie heeft een werkelijk revolutionair potentieel.

Beveiliging en anonimiteit. De overgrote meerderheid van cryptocurrencies die er zijn, zijn niet volledig anoniem. De overgangen zijn nog steeds te herleiden van de ene portemonnee naar de andere. Als het echter om het Lightning-netwerk gaat, vinden de meeste transacties buiten de belangrijkste blockchain plaats, dus alle microbetalingen via Lightning-kanalen zijn bijna onmogelijk te traceren.

Nadelen

Niet volledig operationeel. Misschien is het belangrijkste nadeel van het Lightning Network op dit moment het feit dat het nog niet volledig operationeel is, dus er is geen manier om volledig te bevestigen hoe goed het eigenlijk is. Bovendien ziet het concept er op papier geweldig uit, maar het is vooralsnog onmogelijk om erachter te komen of het er eenmaal zo goed uit zal zien als het eenmaal is gerealiseerd.

Complexiteit van kanalen. Het Lightning-netwerk wordt opgevat als een soort web van kanalen die, als ze eenmaal zijn opgezet, theoretisch naadloze transacties mogelijk zouden moeten maken. Het is echter niet te zeggen wat er zal gebeuren als de betaling een te ingewikkelde route zal moeten volgen. Als uw transactie via tientallen tussenliggende kanalen moet verlopen, zullen de kosten zeker oplopen.

Channel caps. Een ander nadeel van het netwerk is het feit dat in de huidige versie de kanalen zijn afgedekt. Dat wil zeggen, het aantal Bitcoins dat door de twee gebruikers in de portemonnee is opgeslagen bij het opzetten van een kanaal, is het maximale bedrag aan geld in dat kanaal. Deze opzet creëert een situatie waarin sommige gebruikers mogelijk moeten kiezen tussen liquiditeit binnen de Lightning Network-kanalen en liquiditeit daarbuiten, op de belangrijkste blockchain. Dit is verre van ideaal, vooral voor mensen met vrij beperkte middelen.

Hubs. Bovendien zijn er zorgen geuit over het vormen van ‘hubs’ – een soort knooppunten met veel kapitaal waar de meeste transacties doorheen gaan. Veel Bitcoin-enthousiastelingen zien dit als een verdere centralisatie van het netwerk. Maar het is onwaarschijnlijk dat dergelijke hubs een significante winst kunnen maken op transactiekosten.

Nogmaals, het is de moeite waard erop te wijzen dat op dit moment zowel de voor- als nadelen van het hierboven genoemde Lightning Network zeer speculatief zijn.

Moet ik het Lightning Network gebruiken?

Welnu, als u geen ervaren gebruiker bent, kunt u Lightning Network nog niet gebruiken. Dus het beste – zo niet, dan is het enige dat u nu kunt doen afwachten of het bliksemnetwerk de hype waarmaakt, of het daadwerkelijk kan functioneren en beschreven en of het veilig is.

Houd in gedachten dat het Lightning Network niet het enige schaalvoorstel is dat er is, en het is zeker geen onbetwiste leider in die race, met Bitcoin Cash (BCH) als belangrijkste rivaal. Het debat tussen de BCH-adepten en de Lightning-supporters is hevig en er komt geen einde aan. Het kan zijn dat een van die voorstellen bovenaan komt te staan, mogelijk naast elkaar kan bestaan, of er kan een heel andere oplossing zijn.

Het Lightning Network klinkt opwindend. Als het daadwerkelijk levert, overweeg dan waarvoor u uw Bitcoins daadwerkelijk gebruikt. Als je de tokens gebruikt als een investering op lange termijn en niets anders, heb je het Lightning Network misschien niet eens nodig, omdat het momenteel niet helemaal veilig lijkt om het toe te vertrouwen aan het afhandelen van grote transfers.

Maar als u Bitcoin als een alternatieve vorm van betaling ziet, is het Lightning Network, op voorwaarde dat het aan de verwachtingen voldoet, essentieel voor u. Directe microbetalingen, verhoogde anonimiteit, bijna onbestaande kosten – het lijkt echt oplossingen te bieden voor de meeste problemen van Bitcoin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *